Een groeikaartje gekregen?

Leuk! Dan kan je jouw gekregen wens nu laten groeien! Tijd om jouw kaartje te planten, met een handig stappenplan helpen we je op weg. Wees gerust.. echte groene vingers heb je niet nodig, een beetje liefde wel.  Let’s grow! 😉

Een groeikaartje gekregen?

Leuk! Dan kan je jouw gekregen wens nu laten groeien! Tijd om jouw kaartje te planten, met een handig stappenplan helpen we je op weg. Wees gerust.. echte groene vingers heb je niet nodig, een beetje liefde wel. 

Let’s grow! 😉

Stappenplan

Stap 1: Maak de groeikaart vochtig

Maak de kaart als eerste goed nat. Dit doe je door hem even onder de kraan te houden of in water te laten weken. Dit zorgt ervoor dat de zaadjes meer ruimte hebben om te ontkiemen.

Stap 2: Op zoek naar een plekje

Leg de groeikaart op de aarde dit kan binnen in een potje of buiten in de tuin. Het beste is om hiervoor potgrond of zaaigrond te gebruiken. Plant je je kaartje eerst binnen? dan kan dit het hele jaar door in de vensterbank. De beste tijd voor het planten buiten is tussen half mei en oktober. Hieronder vind je meer informatie over de beste zaaitijden van specifieke zaadjes in het groeipapier. 

Stap 3: Planten maar!

Bedek de kaart met ongeveer 1 tot maximaal 1,5 cm aarde. Hierdoor krijgen de zaadjes voldoende licht, bescherming en voedingsstoffen om te ontkiemen. Let op! Als de laag aarde te dik is, kunnen de zaadjes minder goed ontkiemen of zelf helemaal niet. 

Stap 4: Water, water & water

Geef na het planten van de kaart in het begin elke dag een beetje water. Zorg dat de kaart papier vochtig blijft. Het makkelijkste is om een plantenspuit hiervoor te gebruiken, hiermee zorg je dat het papier gelijkmatig water krijgt. Geen platenspuit? Je kunt ook met je hand een beetje water sprenkelen over het kaartje. 

Stap 5: Een beetje liefde, en afwachten...

Afwachten maar… Zorg dat je potje op een lichte en warme plek staat bijvoorbeeld in de vensterbank. Let wel op, als je potje in de volle zon staat kan het papier uitdrogen en hierdoor kunnen de zaadjes niet ontkiemen. Let er dus op dat de grond vochtig blijft. Binnen anderhalve week zullen de eerste zaadjes ontkiemen. Je mag dan ook wat minder water geven dan de eerste week. Met een beetje liefde en aandacht gaat het vast en zeker goed komen. 

Stap 1:

Maak de kaart goed vochtig door hem onder de kraan te houden.

Stap 2:

Leg de kaart binnen in een potje of buiten in de tuin op het zand en dek het af met ongeveer 1 cm aarde.

Stap 3:

Geef de kaart elke dag een beetje water zodat het papier vochtig blijft en laat je verrassen!

Op de achterkant van de kaart staat met welke van deze zaadjes je verrast zult worden.

Groeikaart; bijen en vlinder mix

Met deze zomer bloemen mix maak je bijen en vlinders blij. In de kaart zit een mix van Gipskruid, Ijsbloemen, Leeuwenbekjes, Godetia, Virgianian Stock, Klaprozen, Alyssum en Chinese anjer.

Beste zaai tijd:
In de tuin tussen maart en mei. Binnen zaaien kan vanaf eind maart, waarna je ze half mei kunt verpoten buiten.

Tomaat & basilicum

Wist je dat tomaat helemaal geen groente is maar fruit? Met deze mix maak je de lekkerste pesto en tomaten saus voor je pizza. Weet jij al wie je te eten vraagt? Tomaten groeien snel dus begin niet te vroeg met zaaien. Als de plantjes groter zijn geworden verpoot ze dan buiten en zorg dat ieder plantje minstens 25 cm uit elkaar staan zodat ze genoeg ruimte hebben om te groeien.

Beste zaai tijd:
Vanaf eind maart tot half mei kan je dit kaartje binnen in een potje stekken. Let op! Bedek het papier met 5 mm vochtige grond en geeft tot aan het ontkiemen niet teveel water meer. Als er water in het potje blijft staan heb je de kans dat de zaadjes kunnen rotten. Vanaf half mei kan je de plantjes naar buiten verpoten.

Wist je dat je de bloemetjes van vergeet men nietjes kunt opeten, ze hebben een neutrale smaak? Deze bloemetjes bloeien tussen april en september.

Beste zaai tijd:
In de tuin zaai je vergeet me nietjes het beste tussen juni en september. Binnen zaaien kan vanaf april, je kunt ze dan vanaf half mei naar buiten doen. tussen maart en mei. Binnen zaaien kan vanaf eind maart, waarna je ze half mei kunt verpoten buiten.

Groeipapier uit
Zuid-Afrika

Onze groeikaarten worden gemaakt in een bijzondere papierfabriek in Zuid-Afrika. In deze fabriek krijgen mensen uit de lokale bevolking de kans om uit te bloeien. De werkloosheid in Zuid-Afrika ligt op 40%, de fabriek is zo ingedeeld om zoveel mogelijk mensen een baan te bieden. Dat papier maken werkt zo: In de omgeving wordt papier ingezameld bij scholen en lokale bedrijven, waarna het wordt verwerkt tot pulp en er zaden aan worden toegevoegd. Vervolgens worden er vellen papier van gemaakt, gedroogd en gesneden in het juiste formaat.  In Nederland aangekomen worden ze bedrukt. Wij zijn dankbaar dat we op deze duurzame manier mogen werken en mensen de kans te geven om uit te bloeien.

Video afspelen

Laatste tip: Ben je nou niet zo goed in watergeven?

Dan hebben we één laatste tip! Doe een doorzichtige plastic zak om je potje heen. Laat deze gemakkelijk overeind staan door 2 satéprikkers in de grond te zetten. De plastic zak zal ervoor zorgen dat dat het vocht in de zak blijft, en daarmee zal de grond vochtig blijven.  Je creëert als het ware een klein ecosysteem. Let op! Check wel af en toe dat er geen schimmel ontstaat.

Proef tuin

We planten ieder jaar onze tuin ook weer vol met de kaartjes die we over hebben. Vorig jaar hebben we zelfs 150 tomaten geoogst. 

Verkooppunt worden?

Wij verkopen onze kaarten aan enthousiaste ondernemingen die samen met ons extra geluksmomentjes willen creëren. Heb jij zo’n onderneming? Neem dan contact met ons op voor informatie over alle mogelijkheden. 

Een ontwerp laten maken?

Onze kaarten zijn in te zetten als wenskaart, geboortekaartje, visitekaartje, relatiegeschenk, bedrijfskerstkaart, of gepaste herdenkingskaart bij een uitvaart. Samen met jou maken wij een gepast ontwerp naar jouw wens.