Een groeikaartje gekregen?

Leuk! Dan is het tijd om te planten. Met ons stappenplan helpen we je op weg. Wees gerust.. echte groene vingers heb je niet nodig, een beetje liefde wel.  Let’s grow! 😉

Stappenplan

Stap 1: Maak de groeikaart vochtig

Maak de kaart eerst goed nat. Dit doe je door hem even onder de kraan te houden of in water te laten weken. Dit zorgt ervoor dat de zaadjes meer ruimte hebben om te ontkiemen.

Stap 2: Op zoek naar een plekje

Leg de groeikaart op de aarde, dit kan binnen in een potje of buiten in de tuin. Het beste is om hiervoor potgrond of zaaigrond te gebruiken. Plant je je kaartje eerst binnen? dan kan dit het hele jaar door in de vensterbank. De beste tijd voor het planten buiten is tussen half mei en oktober. Hieronder vind je meer informatie over de beste zaaitijden van specifieke zaadjes in het groeipapier.

Stap 3: Planten maar!

Bedek de kaart met ongeveer 1 tot maximaal 1,5 cm aarde. Hierdoor krijgen de zaadjes voldoende licht, bescherming en voedingsstoffen om te ontkiemen. Let op! Als de laag aarde te dik is, kunnen de zaadjes minder goed ontkiemen of zelfs helemaal niet.

Stap 4: Water, water & water

Geef na het planten van de kaart in het begin elke dag een beetje water. Zorg dat de kaart vochtig blijft. het makkelijkste is om hier een plantenspuit voor te gebruiken, zo zorg je dat de kaart gelijkmatig water krijgt. Geen plantenspuit? Je kunt ook met je hand een beetje water over het kaartje sprenkelen.

Stap 5: Een beetje liefde, en afwachten...

Afwachten maar… Zorg dat je potje op een lichte en warme plek staat, bijvoorbeeld in de vensterbank. Let wel op, als je potje in de volle zon staat kan het papier uitdrogen en hierdoor kunnen de zaadjes niet ontkiemen. Zorg dus dat de grond vochtig blijft. Binnen anderhalve week zullen de eerste zaadjes ontkiemen. Je mag dan ook wat minder water geven dan de eerste week. Met een beetje liefde en aandacht gaat het vast en zeker goed komen.

Op de achterkant van de kaart staat met welke van deze zaadjes je verrast zult worden.

Groeikaart; bijen en vlinder mix
Met deze zomerbloemenmix maak je bijen en vlinders blij. In de kaart zit een mix van Gipskruid, Ijsbloemen, Leeuwenbekjes, Godetia, Virginian Stock, Klaprozen, Alyssum en Chinese anjer.

Beste zaai tijd:
In de tuin tussen maart en mei. Binnen zaaien kan vanaf eind maart, waarna je ze half mei naar buiten kunt verpoten.

Tomaat & basilicum

Wist je dat tomaat helemaal geen groente is maar fruit? Met deze mix maak je de lekkerste pesto en tomatensaus voor je pizza. Weet jij al wie je te eten vraagt? Tomaten groeien snel dus begin niet te vroeg met zaaien. Als de plantjes groter zijn geworden verpoot ze dan naar buiten en zorg dat de plantjes minstens 25cm uit elkaar staan zodat ze genoeg ruimte hebben om te groeien.

Beste zaai tijd:
Van eind maart tot half mei kan je dit kaartje binnen in een potje zaaien. Let op! Bedek het papier met 5 mm vochtige grond en geef tot aan het ontkiemen niet veel water meer. Als er water in het potje blijft staan heb je de kans dat de zaadjes gaan rotten. Vanaf half mei kan je de plantjes naar buiten verpoten.

Wist je dat je de bloemetjes van vergeet me nietjes op kunt eten? Ze hebben een neutrale smaak. Deze bloemetjes bloeien tussen april en september.

Beste zaai tijd:
In de tuin zaai je vergeet me nietjes het beste tussen juni en september. Binnen zaaien kan vanaf eind maart, waarna je ze half mei naar buiten kunt verpoten.

Groeipapier uit
Zuid-Afrika

Onze groeikaarten worden gemaakt in een bijzondere papierfabriek in Zuid-Afrika. In deze fabriek krijgen mensen uit de lokale bevolking de kans om uit te bloeien. De werkloosheid in Zuid-Afrika ligt op 40%, de fabriek is zo ingedeeld om zoveel mogelijk mensen een baan te bieden. Dat papier maken werkt zo: In de omgeving wordt papier ingezameld bij scholen en lokale bedrijven, waarna het wordt verwerkt tot pulp en er zaden aan worden toegevoegd. Vervolgens worden er vellen papier van gemaakt, gedroogd en gesneden in het juiste formaat.  In Nederland aangekomen worden ze bedrukt. Wij zijn dankbaar dat we op deze duurzame manier mogen werken en mensen de kans mogen geven om uit te bloeien.

Laatste tip: Ben je nou niet zo goed in watergeven?

Dan hebben we één laatste tip! Doe een doorzichtige plastic zak om je potje heen. Laat deze gemakkelijk overeind staan door 2 satéprikkers in de grond te zetten. De plastic zak zal ervoor zorgen dat het vocht in de zak blijft, daarmee zal de grond vochtig blijven.  Je creëert als het ware een klein ecosysteem. Let op! Check wel af en toe dat er geen schimmel ontstaat.

Proef tuin

We planten ieder jaar weer onze tuin vol met de kaartjes die we over hebben. Vorig jaar hebben we zelfs 150 tomaten geoogst.

Stel nu jouw eigen kaartenpakketje samen

Stel een pakketje samen van 5 kaartjes en krijg 20% korting met de code 20%vanaf5

Verkooppunt worden?

Lijkt het jou leuk om onze groeikaarten te verkopen en geluksmomentjes samen met ons te verspreiden? Dan zijn we opzoek naar jou.
Neem contact met ons op voor informatie over alle mogelijkheden.

Een ontwerp laten maken?

Onze kaarten zijn in te zetten als wenskaart, geboortekaartje, visitekaartje, relatiegeschenk, bedrijfskerstkaart, of gepaste herdenkingskaart bij een uitvaart. Samen met jou maken wij een gepast ontwerp naar jouw wens.